Werknemers van 13, 14, 15 en 16 jaar: Wat zijn de regels?
Vanaf welke leeftijd mogen jongeren bij mij werken?
Als werkgever in de horeca is het van cruciaal belang om op de hoogte te zijn van de specifieke regels met betrekking tot jonge werknemers van 13, 14, 15 en 16 jaar oud. Deze regels zijn bedoeld om de jongeren te beschermen en een veilige werkomgeving te waarborgen, waar voldoende ruimte is voor ontwikkeling. Hieronder vind je een overzicht van wat je moet weten wanneer je overweegt jonge werknemers aan te nemen:
Leeftijdsgrens van 13, 14 en 15 jarigen:
Hoewel jongeren van 13 en 14 jaar in uitzonderlijke gevallen al mogen beginnen met werken, is dit in de horeca niet het geval. Ook bij 15-jarige jongeren gelden strikte regels. Zo mogen zij bijvoorbeeld niet werken op een plek waar alcohol wordt geserveerd, behalve als zij een horecagerelateerde MBO-opleiding volgen. Ook mogen zij alleen lichte werkzaamheden verrichten. Mocht je overwegen toch iemand van 15 aan te nemen, let dan op de volgende punten:
Regels voor 15 jarige werknemers:
1. Loonregel: Houd rekening met speciale regels voor het loon van 15-jarigen. Mocht je hier meer over willen weten, kunnen wij je adviseren.
2. Welzijn en veiligheid: Voor 15-jarigen gelden strengere welzijns- en veiligheidsregels dan voor volwassenen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat taken die zij toebedeeld krijgen zo min mogelijk risico met zich meebrengen.
3. Werkuren: Een 15-jarige mag maximaal 12 uur per week werken, met een maximum van 2 uur per dag op schooldagen en 7 uur per dag op niet-schooldagen.
4. Werktijden: De werkdag van een 15-jarige eindigt uiterlijk om 19:00 uur.
Wat verandert er wanneer jouw jonge werknemers 16 jaar worden?
Voor jongeren van 16 jaar worden de regels iets soepeler, maar er zijn nog steeds belangrijke punten om in gedachten te houden:
1. Maximale Werkuren: Op deze leeftijd kunnen jongeren maximaal 9 uur per dag en 45 uur per week werken.
2. Werkuren voor 16-jarigen: Geen werk tussen 22:00 uur en 06:00 uur voor 16-jarigen.
3. Opleiding en Training: Overweeg specifieke trainingen aan te bieden om hun vaardigheden te verbeteren en hun ontwikkeling te stimuleren. Dit kan uiteindelijk weer een waardevolle investering zijn in jouw bedrijf.
Met deze richtlijnen kun je jongeren een kans bieden om de werkvloer te leren kennen,
terwijl je ervoor zorgt dat ze goed worden begeleid en beschermd. Onthoud dat ze nog niet volwassen zijn. Ze willen soms misschien meer dan ze aan kunnen. Daarom zijn deze regels er om ze te beschermen terwijl ze tegelijkertijd ook een bijdrage kunnen leveren aan jouw bedrijf.
Het is belangrijk om te onthouden dat deze regels streng worden gehandhaafd. Het naleven ervan zal niet alleen de jongeren ten goede komen, maar ook jouw zaak!